Kucsa-Ker Kft. Építkezéshez, felújításhoz mindent egy helyről

Építkezéshez, felújításhoz mindent egy helyrőlTudásanyagaink

A megfelelő felületre megfelelő vakolatot

Mint az élet több más területén, a homlokzati felületképzés esetében is, szükséges az eltérő műszaki igényekhez megfelelően hozzáigazított műszaki megoldásokat használni.
Sajnos gyakori hiba, hogy bizonyos homlokzatokra nem megfelelően megválasztott színező vakolat kerül. Egy pár mondatban összefoglalnám a leggyakoribb festék, és színező vakolat kötőanyagok közötti különbséget.

Akril, Sztirol-akrilát:

Ezt az anyagot nevezi az építőanyag kereskedelem, nem igazán pontosan „műgyantásnak”.
Előnye: kedvező ár, jó feldolgozhatóság, jó fedőképesség, széles színskála
Hátránya: a kevésbé kedvező páraáteresztő képessége miatt, egyes alap felületekre (kőzetgyapot szigetelés, műemléki épületek, vályogfal) korlátozottan használható.

Szilikát, káli vízüveg:

Egy nagyon régóta használt, természetes kötőanyag típus, erősen lúgos kémhatással.
Előnye: ásványi alapú, jó páraáteresztő képességű, ásványi alap felülettel vegyi kötést hoz létre (káli vízüveg = kálium-metaszilikát a kötésben lévő kalcium-hidroxiddal kálium-hidroszilikáttá alakul, amely egy stabil kristályszerkezetet hoz létre)
Hátránya: magasabb ár, nagyon érzékeny a feldolgozás közbeni, és az azt követő időjárási hatásokra (párás, hűvösebb időjárás) korlátozott színválasztás, fizikai értelemben nehézkes, nagy odafigyelést igénylő feldolgozás

Szilikon:

Előnye: korszerű, modern, sokoldalú kötőanyag, jó páraáteresztő képességű, jól feldolgozható, a feldolgozás közbeni időjárási hatásokra nem érzékeny, mint a szilikát, a legjobban öntisztuló, és tisztítható felületet adja.
Hátránya: a legdrágább a három említett anyag közül.

Miután a legutolsó bekezdésben foglalt hátrány sok esetben eltántorította a vásárlóinkat az egyébként sok jó tulajdonsággal bíró szilikon vakolat megvásárlásától, így most cégünk egy nagyon kedvező akciós árral próbálja meg népszerűsíteni ezt a terméket.
Nézzük a kedvező ár tükrében, milyen műszaki érvek szólnak még, a szilikon vakolatunk mellett.

Hogyan is működik?

kültéri vakolat kép 1kültéri vakolat kép 2
A szilikon bevonatok közös jelzője, az úgynevezett gyöngy, vagy lótusz levél effektus.
Ez, az anyag azon szerkezeti tulajdonságából adódik, hogy a kapillárisai, egy olyan membránként működnek, amelyek a pára állapotú vizet – vízgőzt – nagyon kis ellenállás mellett átengedik, viszont a víz fázisú folyadékot a kisméretű kapillárisok - a víz felületi feszültsége miatt – nem engedik át.
kültéri vakolat kép 3
(a képen egy festék, és vakolat bevonat látható)

Azon épületfizikai, páratechnikai elvárásainknak, hogy egy felületi bevonat legyen jó páraáteresztő képességű, de tartós, az időjárási hatásoknak sokáig ellenálló, így maradéktalanul megfelel.
A szilikon kötőanyaggal készült bevonatok közös jó tulajdonsága még, hogy az alacsony, és magas hőmérsékleti viszonyok közötti - hőmérséklet ingadozásból származó - fizikai igénybevételt nagyon jó viselik. Amennyiben keménytáblás hőszigetelő rendszereknél használják, ez a tulajdonság itt különösen előnyös, hiszen a hőszigetelések felületén kialakuló szélsőséges hőingadozás hatására kevésbé öregszik/ fárad a színező vakolat.

Hová is ajánljuk?

A szilikon vakolatokat, festékeket, a fent említett tulajdonságok, nagyon sok felhasználási területre teszik alkalmassá.
• használható régi műemléki épületeken, ahol a falazat nedvesség tartalma magasabb, de tartós vízterhelés nincsen
• használható homlokzat szigetelések bevonataként, és bár a jó páraáteresztő képessége elsősorban kőzetgyapotos szigetelésnél érvényesül, a tartóssága miatt, polisztirol szigeteléseknél is nagyon előnyös
• felhasználható bármilyen ásványi alapfelületen ( mész-cement, cement vakolat, beton) új építésű szerkezetekre
• felújítások ideális anyaga, hiszen régi akril-műgyantás felületek is átvonhatóak vele


Az anyagot köszönjük a REVCO Magyarország Kft.-nek.
Revco logó
Kucsa-Ker Kft.
Építőanyag és csiszolástechnikai kis- és nagykereskedés
2112 Veresegyház, Fő út. 154.